Chili-Pepper

Čili paprike su zdrave

Prva asocijacija na čili papričice je – ljuto, toliko ljuto da boli, toliko ljuto da ne osećate ukus onoga što uz njih jedete.

Ako izuzmemo to koliko su ljute, ako možete da istrpite bez obzira što vam teku suze, što je jedina mana čili paprika, ona ima mnoga korisna svojstva za zdravlje.

Čili paprika stimuliše lučenje pljuvačke, želudačnih sokova, samim tim poboljšava varenje, a prema nekim studijama može vam pomoći i da smršate. Zahvaljujući kapsaicinu, sastojku koji nam daje osećaj ljutine i topolote i koji nas tera da trošimo kalorije.

Ova papričica ima antioksidantna, antibakterijska i antibiotska svojstva, veoma je korisna u lečenju prehlade, bronhitisa i upale sinusa.

Dobra je u prevenciji arteroskleroze, bolesti srca i moždanog udara. Čili papričica se može korisititi i za spoljnu upotrebu kod artritisa i reumatskih bolova.

Prema nekim studijama, čili snižava nivo holesterola u krvi, štiti elastičnost kapilara i ublažava patološka stanja vezana za starenje ćelija.

Naravno, kao i sa svim ostalim namirnicama, treba biti obazriv i sa ovom vrstom paprike, prekomerna potrošnja može imati kontraindikacije kod određene kategorije ljudi, može dovesti do iritacije i upale crevne sluznice i želuca, naučnici kažu čak i do trajnog oštećenja bubrega. Čak ni u malim količinama se ne preporučuje ljudima koji pate od gorušice, imaju čir ili pate od gastroenteritisa.

Kada je u pitanju čili paprika, neprekidno se rade klinička ispitivanja, naročito ona koja se odnose na digestivni trakt i krv i posebna pažnja je posvećena reakciji organizma nakon konzumiranja ove paprike. Istraživanja su pokazala da stimuliše imuni sistem, ali i nervni, da pozitivno utiče na pažnju i raspoloženje, naučnici tvrde, bolje od kafe!